25.3.2014

Liikekokeiluja: Vaikeutettu Pito

Tänään haluan näyttää teille erään liikkeen jota pidän loistavana harjoitteena keskivartalolle, ja yleisesti koko kehon hallinnalle ja aktivoinnille, sekä kehon tuntemiselle. Kyseessä on vaikeutettu staattinen etupito, eli vaikeutettu pito.


MIKSI?

Kuten videossa alussa totesinkin jo, ehkä hieman kärjistäen, ei tasapainossa ja kehon ja liikkeen hallinnassa ole oikeastaan paljoa muuta kuin taitoa rentoutttaa ja jännittää oikeita lihaksia oikean aikaa. Kaikki liike ja toiminta syntyy näistä lähtökohdista. Kehon signaalit ja käskyt ovat sitten se asia, jotka tämän muutoksen saavat aikaan. Mutta mitä paremmin osaamme aktivoida mitä tahansa kehon osaa, sitä helpommin se tulee myös äkillisessä tilanteessa.

Toinen hyvä syy kokeilla liikettä on sen haastavuus. Staattisen pidon maailmanennätys on älypitkä, joku reilu 80 min. Mielestäni yli 2 minuutin pito on jo turhaa. Siinä vaiheessa olet löytänyt asennon ja linjauksen, joka aktivoi mahdollisimman vähän lihasta. En halua harjoittelusta taloudellista. Silloin kun treeni on taloudellista, harjoittelun hyöty katoaa (Ainakin kun puhutaan voiman kehittämisestä). Nyt saat paikat jumiin ja keskivartalon tulille alle 20 sekunnissa. 

MITEN?

Eli videossa on jo aika hyvä ohjeistus siitä kuinka tätä touhua pitäisi suorittaa. Tee 3-5 sarjaa ja noin 10-20 sekunnin toistoja. 
1. Mene staattiseen etupitoon
2. Jännitä vaihe vaiheelta koko kroppa tiukaksi: Polvet (reisilihaksien jännitys), lantio (pakara ja vatsa tiukaksi), kädet (Nyrkit maahan), sekä yläselkä (kyynärpäät kohti lantiota). Liikettä ei kuitenkaan juuri pitäisi tapahtua. 
3. Pidä koko keho niin jännittyneenä kuin pystyt sen 10-20s. Jos teet homman oikein, et paljoa kauempaa pysty jännittämään. 

Kokeile liikettä ja kerro kokemuksistasi kommenteissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti